Kardio-Deák Kft.Ügyvezető Igazgató

 

 

Elérhetőségeim:

Mobil:+36204241261

Email:drmeddeakattila@gmail.com

weblap:www.drdeakattila.iwk.hu

 

 

 

   

 


Milyen tünetekkel és betegségekkel forduljon kardiológushoz:

Vérnyomásproblémák, ritmuszavarok, pitvarremegés, koszorúér-betegség, szívinfarktus után, szívműtétek után, szívkatéterezés után, szívbillentyű problémák, szívelégtelenség, pacemakeres betegek, koleszterin-lipid eltérések, rizikószűrés (örökletes betegségek, túlsúly, dohányzás, fokozott stressz, mozgásszegény életmód), bizonytalan mellkasi panaszok,  anginák, nehézlégzés, fulladás, erős szívdobogás érzés, lábdagadás, gyengeség.

 

 

 

 

 

 

 

Kardiológiai vizsgálatok 

 

Mi a kardiológiai vizsgálat célja?

  • A szívbetegségek felfedezése vagy kizárása bizonyos tünetek jelentkezésekor 
  • Szívbetegek kezelése, állapotfelmérés, gondozás, tanácsadás
  • Rizikófaktorok meghatározása, rizikóbesorolás
  • Egészséges egyének rendszeres kardiológiai szűrése  
  • Nem szív eredetű műtétek, kezelések előtti kardiológiai szempontú állapotfelmérés

 

 Fontosabb kardiológiai vizsgálatok 

 
Nyugalmi EKG
 
A nyugalmi EKG minden kardiológiai vizsgálat alapja melynek során a mellkasfalra helyezett elektródák segítségével nyert görbékből értékeljük a szívritmus szabályosságát, vagy ritmuszavarok előfordulását, az ingerületvezetés zavarait. Látható a lezajlott szívizominfarctus, bizonyos esetekben koszorúérszűkület okozta vérellátási zavar, azaz a szívizom oxigénhiánya. A mellkasi fájdalom más okai, például szívburokbetegségek is okozhatnak EKG eltéréseket. Kóros EKG eltérések esetén, a pontos diagnózis felállításáshoz több kiegészítő vizsgálat elvégzése válhat szükségessé.
 
 

Terheléses EKG vizsgálat:
 
A terheléses EKG vizsgálat során folyamatos EKG monitorozás és rendszeres vérnyomásmérés és pulzusmonitorozás mellett biciklin vagy futószalagon fokozatosan emelkedő, egyénre szabott terhelést végzünk. A terhelés hatására koszorúérszűkület esetén a szívizom oxigénellátásában zavarok lépnek fel. Ezt különböző EKG eltérések formájában észleli a vizsgáló orvos. Ezenkívül információt nyerünk az egyén terhelhetőségéről, a vérnyomás terhelés hatására bekövetkező kóros változásáról vagy különböző ritmuszavarok előfordulásáról. 
 
Szívultrahang vizsgálat:
 
Szívultrahang vizsgálat során a mellkasfalra helyezett vizsgálófej segítségével a vizsgáló orvos információt szerez a szívizom állapotáról, erejéről, falmozgászavarokról amiből koszorúérbetegség jelenlétére vagy szívizombetegségre lehet következtetni. A szívben áramló vér mozgásának megjelenítésével a szívbillentyűk hibáiról, mérések alapján azok súlyossági fokáról kapunk pontos információt, mely fontos paraméter a műtéti indikáció eldöntésében. Veleszületett vagy szerzett szívbetegségek diagnózisához elengedhetetlen a szívultrahang elvégzése. A vizsgálat fájdalommentes és csak néhány percet vesz igénybe.